Mermerci'nin gözü Dünya pazarında

Mermerci

İmkânlarını birleştiren Marmara Mermercileri İhracattaki kararlılıklarını sürdürüyor.

Dünyanın her tarafında, büyük kabul gören ve tercih edilen Marmara Adası’nın meşhur Marmara Mermeri,  Erdek Ticaret Odası ve TÜDEP desteğinde, Ekonomi Bakanlığı URGE programı ile ihracatta büyük bir hamleye hazırlanıyorlar.

2023 ihracat hedefleri kapsamında, büyük bir ihracat potansiyeli taşıyan mermercilik sektörünün, Türkiye’ye özel ve sadece Marmara Adasında çıkarılan özel mermer türü, halen ağırlıklı olarak blok hammadde şeklinde, işlenmemiş ya da yarı işlenmiş olarak ihraç edilmekte. Oysa gerek tasarım, gerekse teknoloji ve ar-ge ile bu çok özel mermer türünü, çok daha yüksek fiyatlara ihraç ederek, yurda döviz girdisi sağlamak mümkün. İşte bu nedenle, Marmara Adası Mermer Ocaklarını işleten ve ihraç eden 30 mermer firması temsilcileri, Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı’nın düzenlediği organizasyon ile TÜDEP Başkanı Murat YETİŞGİN, Projelerden Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Kasımoğlu ve Sektörel Proje Koordinatörü Burak Kunday ile bir araya geldiler.

Toplantıda, özellikle, Ekonomi Bakanlığı tarafından, yüksek ihracat potansiyeli taşıyan sektörlere yönelik olarak, Kümelenme temelli bir dizi yüksek nitelikli destek uygulamasını içeren Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projeleri (URGE)kapsamında mermer ihracatçılarına yönelik detaylı bir sunum yapıldı.

Sunum ve bilgilendirmenin ardından Marmara Adası Mermer Sanayicileri, üretim, ihracat, pazarlama, tasarım ve elektrik gibi yüksek üretim maliyetine neden olan sorunlarını paylaştılar. Yine bu kapsamda, özellikle Marmara Adasında, hem çevreci uygulamalara imkân tanıyan, hem de yerinde ihracata yönelik ürün işlemeye yönelik uygun imkân sağlayan, bir “ Marmara Mermeri Organize Sanayi Bölgesi “ oluşturulmasına yönelik ihtiyaç dile getirildi. Karşılıklı değerlendirmelerin ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından, URGE projesinin, bölgedeki mermercilere sağlayacağı yüksek rekabet gücü ve ihracat getirisinde mutabık kalınması ile Erdek Ticaret Odası öncülüğünde ve TÜDEP teknik desteği ile Ekonomi Bakanlığı desteklerinden de yararlanılarak bir ihracatta atılım projesine başlanılmasına karar verildi.

Toplantıya katılan mermerci iş adamı üyelerine yönelik olarak bu projenin bir an önce uygulanmasının bölge ekonomisine ve sektöre büyük bir yarar sağlayacağını dile getiren Erdek Ticaret Odası Başkanı F. Özlem Sarı, katılımdan ve ihracat konusunda yürütülecek çalışmalardaki fikir birliğinden dolayı sektör temsilcilerine memnuniyetini ifade etti. TÜDEP Başkanı YETİŞGİN ve TÜDEP yetkililerine de katılımlarından ve bilgilendirmeden dolayı teşekkür eden Başkan Sarı, projenin başarısından son derece umutlu olduğunu ifade etti.

TÜDEP Başkanı Murat Yetişgin’de, böyle verimli bir toplantı için, Erdek’te bulunmaktan dolayı memnuniyetini ifade ederek, büyük bir ihracat getirisi potansiyeli taşıyan Marmara Mermerinin, bölge ve ülke ekonomisine hak ettiği katkıyı sağlayabilmesi amacıyla, URGE projesinin uygulanmasında, sonuna kadar Erdek Ticaret Odasına destek sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

Toplantı, uygun olan en kısa zamanda start verilmesi kararı ile sona erdi.

 



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı